Lamel op kant rechtstreeks op beton verlijmen? F&T Parketvloeren bewijst dat het kan!

parketvloer
In samenwerking met Lecol

Marc Van denbrande is al 23 jaar lang een vaste waarde in de Antwerpse parketwereld. Met zijn zaak, F&T Parketvloeren, heeft hij zich gespecialiseerd in de plaatsing van massieve parketvloeren op traditionele wijze. Maar hij schuwt ook de vernieuwing niet, zoals duidelijk werd op deze werf in Geel.

Parketvloeren bestaan al eeuwenlang, toch blijven er nog steeds innovatieve manieren opduiken om houten vloeren te plaatsen.
“Dit najaar hebben we een nieuwe vloer geplaatst in lamel op kant voor een HVAC-installatiebedrijf uit Geel dat momenteel erg goede zaken doet,” legt Marc Van denbrande uit.

“Als gevolg van hun succes zagen ze zich genoodzaakt om extra kantoorruimte te creëren. En dus besloten ze om hun magazijn om te vormen tot kantoren en hun opslag elders onder te brengen. Wij werden gecontacteerd om in dat voormalige magazijn een parketvloer te plaatsen. Het opvallende was echter dat de klant wilde dat we deze vloer rechtstreeks op de betonnen vloer van het magazijn zouden plaatsen. Dus zonder isolatielaag of onderparket. Het gebouw was bovendien ook niet onderkelderd.”

Eerdere ervaring

Geen alledaagse plaatsingswijze dus, toch was het niet de eerste keer dat F&T Parketvloeren een massieve vloer op deze manier plaatste.
Marc Van denbrande: “Een vijftal jaar geleden hebben we iets gelijkaardigs gedaan in Berchem. Daar kregen we de vraag om een massieve vloer rechtstreeks op het beton te verlijmen. We hebben toen advies ingewonnen van Stephan Berckmans van Lecol.

Hij verzekerde ons dat we perfect een vloer op deze manier konden plaatsen, wanneer we de voorschriften van Lecol volgden. En dat bleek ook te kloppen. We hebben die vloer rechtstreeks op het beton geplaatst en nadien nooit meer problemen mee gehad. Vandaar dat ik er vrij gerust in was dat het voor het project in Geel ook wel zou lukken.

We hebben hier voor dezelfde aanpak gekozen. In overleg met Lecol hebben we de betonnen ondervloer geschuurd en ontvet. Vervolgens hebben we een primer aangebracht en de uitzettingsvoegen gekit. Op deze basis hebben we het hout verlijmd. We gebruikten daarvoor een langzaam uithardende tweecomponentenlijm van Lecol. In tegenstelling tot het eerdere project in Berchem hebben we nu wel nog een
ontkoppelingsvlies geplaatst.

Het feit dat je vloeren op deze manier kan plaatsen zonder dat het hout een krimp geeft bij temperatuurschommelingen toont voor mij vooral aan hoe goed de kwaliteit van de primers tegenwoordig is. Vroeger was het onmogelijk geweest om op deze manier te werken. Maar nu blijft die vloer onder alle omstandigheden perfect stabiel.

Voor de afwerking hebben we gekozen voor een kleurloze High Solid 2 K olie van Blanchon. We hebben ongeveer 600 m² lamel op kant op deze manier geplaatst. Daarnaast hebben we nog 1.000 m² bestaand parket opgeschuurd en de trappen bekleed. Met deze klus zijn we ongeveer zes weken bezig geweest, verdeeld over verschillende fasen aangezien het bedrijf tijdens de werken gewoon operationeel bleef. En het moet gezegd: het resultaat mag gezien worden!

lamel parket

Ik wil echter uitdrukkelijk Stephan Berckmans van Lecol bedanken voor het technisch advies dat hij ons geboden heeft. Die man beschikt niet alleen over een schat aan technische kennis, hij staat ook op elk moment van de dag klaar om je vragen te beantwoorden en advies te geven. Hij verdient dan ook een dikke pluim!”

Download ons gratis moodbook

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe parketvloer te leggen? In dit moodbook vind je alvast een visualisatie van verschillende concepten en ideeën. Het is de ideale houvast bij de verdere invulling van jouw parketdroom.
Veel leesplezier!

Gratis downloaden

Inhoudstafel