Een parketvloer kiezen? Ontdek de populairste houtsoorten (overzicht)

Kies je voor parket, dan heb je de keuze tussen verschillende houtsoorten en vloeren. De mogelijkheden zijn legio, en toch is geen enkele parketvloer hetzelfde. 

Zo heeft elke houtsoort een eigen karakter, warmtegevoel en uitstraling. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden. Ook de prijsklasse tussen de verschillende houtsoorten kan erg verschillen. 

Welke keuze je uiteindelijk maakt, is vooral afhankelijk van jouw eigen wensen en beschikbare budget. Geen idee waar te beginnen? In dit blogartikel zetten we de meest populaire houtsoorten – en hun verschillen – op een rij. 

#1 Eiken parket

De meest populaire houtsoort die gebruikt wordt om als vloer te dienen, is natuurlijk eik. Met een eiken parketvloer kies je in principe voor een one-fits-all oplossing. Het is één van de meest veelzijdige houtsoorten. 

Het is een harde, stevige houtsoort die redelijk makkelijk te bewerken valt. Kleuren variëren van geelbruin tot donkerbruin. Je herkent een eiken parketvloer onder andere aan zijn golvende nerfstructuur. 

Met een eiken parketvloer kan je – zoals eerder gezegd – alle kanten uit. Zo bestaan er heel wat verschillende kleurnuances voor een eiken parket. Van bijna wit tot donker. 

eiken parket

Bovendien heb je nog de keuze tussen diverse bewerkingstechnieken: gestoomd, gerookt, gebleekt en meer. Elke behandeling heeft zo zijn eigen karakter. De keuze die je maakt is dus sterk afhankelijk van de look die je aan jouw eiken parketvloer wilt geven. 

Tot slot is het belangrijk om te weten dat (meerlaags) eiken parket en vloerverwarming heel goed samen gaan. Dit komt, omdat eik een harde houtsoort is. Dergelijke houtsoorten zijn minder onderhevig aan schommelingen in temperatuur. Een ideale combinatie dus!

#2 Notelaar parket

Mag het wat specialer? Dan is de notelaar misschien wel iets voor jou. Deze houtsoort is iets duurder dan een traditionele eiken vloer. De kleuren variëren van warm chocoladebruin tot meer intense roodtinten.

Dat is ook de reden waarom notelaar parket bij velen geliefd is: het geeft je interieur een sfeervol, exotisch accent. Met notelaar kies je dus voor een karaktervolle vloer. 

notelaar parket

Het is wel zo dat notelaar een zachte houtsoort is. Hier moet je rekening mee houden. Concreet betekent dit dat je voorzichtig moet omspringen met notelaar parket. Zachte houtsoorten zijn namelijk relatief gevoelig voor krassen. 

Om je notelaar parketvloer optimaal te beschermen tegen slijtage of vuil, kan je hem afwerken met lak. Dit zorgt voor een sterke beschermlaag. Boenwas of olie raden we dan weer niet aan bij notelaar parket. 

#3 Wengé parket

Allicht iets minder gekend in de volksmond, is wengéhout: een erg donkere houtsoort, afkomstig uit tropische gebieden in Midden en West-Afrika. Deze zwarte parel onder de parketvloeren gaat dankzij zijn duurzaamheid een leven lang mee. 

Een parketvloer uit wengéhout staat bovendien bijzonder elegant. De donkerbruine kleur straalt gezellige warmte uit. Wist je trouwens dat wengé de meest donkere, verkrijgbare houtsoort is die er bestaat? 

wengé parket

Dit maakt van wengéhout een gegeerde, exclusieve blikvanger. Je zit bijgevolg in een iets duurdere prijsklasse. Over het algemeen kunnen we stellen dat een parketvloer uit wengéhout zo’n 30 tot 40 procent duurder is dan eik. 

Tot slot is wengéhout – net zoals eik – een harde houtsoort. Dit wilt zeggen: prima te combineren met vloerverwarming. 

#4 Teak parket

Net zoals eik is ook teak een erg bekende houtsoort als het gaat om parketvloeren. De duurzame eigenschappen van teak hebben daar ongetwijfeld iets mee te maken. 

Zo is teak watervast, breed toepasbaar en relatief weinig gevoelig aan veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Dit maakt van teak de ideale houtsoort om te verwerken in scheepsdekvloeren of luxejachten. 

Uiteraard past een houten vloer uit teak ook heel mooi binnenshuis. Het geeft je interieur een karaktervolle look, en valt ideaal te combineren met vloerverwarming.

teak parket

Hoe komt het nu dat teak zo goed bestand is tegen vochtige omgevingen? Omdat teak van oorsprong uit de moessongebieden in Zuid-Oost Azië komt. Dergelijke gebieden worden gekenmerkt door een tropisch klimaat. 

Net zoals eik, is teak verkrijgbaar in heel wat verschillende kleuren: van licht tot donker. Van nature heeft deze tropische houtsoort een goudbruine kleur met donkerbruine tot zwarte nerven. 

De uitzonderlijke, duurzame eigenschappen van teak vertalen zich doorgaans in een iets duurdere prijs. Teak zit wat dat betreft doorgaans in dezelfde prijsklasse als wengéhout. 

Al verschilt de prijs naargelang de soort. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen plantage teakhout en Birmaanse teak. Geteelde teak is een goedkoper alternatief, maar zijn slechts in kortere lengtes beschikbaar. 

In tegenstelling tot plantage teakhout, wordt Birmaanse teak niet geteeld maar geoogst in de moessonbossen van Zuid-Oost Azië. Birmaanse teak is rijk aan natuurlijke oliën en is hierdoor wat prijziger. 

#5 Grenen parket

Als laatste is er grenen. Het is één van de meest gebruikte naaldhoutsoorten in Vlaanderen. Je kan een grenen vloer in de eerste plaats herkennen aan zijn typische vlamtekening. 

De kleur van het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Het spinthout heeft een wit tot geelachtig witte uitstraling. Deze unieke combinatie zorgt voor een natuurlijke sfeer. 

grenen parket

Grenenhout is een relatief goedkope houtsoort. Dit komt omdat het op grote schaal te koop is. Grenen is bovendien een erg zachte houtsoort. Nog zachter en gevoeliger dan notelaar. Een duidelijk gesprek met een professional is dus aangewezen wanneer je grenen op het oog hebt.

Besluit 

Elk houtsoort heeft zijn eigen karakter. In de eerste plaats is je keuze afhankelijk van je eigen smaak, en de uitstraling die je aan jouw interieur wenst te geven.

Let wel op: wanneer je kiest voor een bepaalde houtsoort, moet je ook rekening houden met de technische eigenschappen ervan. Bovendien bestaan er nog heel wat andere houtsoorten die niet aan bod zijn gekomen in dit blogartikel.

Kom daarom gerust eens langs bij ons in de showroom. Je kan er kennismaken met meer dan 100 verschillende houtsoorten. Kan je maar moeilijk een keuze maken? Onze adviseurs staan je met plezier bij. 

Download ons gratis moodbook

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe parketvloer te leggen? In dit moodbook vind je alvast een visualisatie van verschillende concepten en ideeën. Het is de ideale houvast bij de verdere invulling van jouw parketdroom.
Veel leesplezier!

Gratis downloaden

Inhoudstafel