Vloerverwarming en parket combineren: de do’s and don’ts (checklist)

Op enkele jaren tijd is vloerverwarming een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. Het is niet alleen aangenamer, maar ook energiezuiniger. 

Een belangrijke factor, daar de energienormen voor woningen steeds strenger worden. De overheid streeft bovendien meer en meer naar duurzame energiebronnen als alternatief voor fossiele brandstoffen. Enter: vloerverwarming. 

Helaas doen er over parket en vloerverwarming de wildste verhalen de ronde. Dit houdt mogelijks heel wat mensen tegen om een parketvloer te leggen. Dit misverstand willen we bij deze de wereld uit helpen.

Wees gerust: parket kan uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. De vloer blijft mooi én het warmterendement is prima, zolang je maar met een paar zaken rekening houdt. 

Dewelke? Daar kom je zo dadelijk achter. In dit blogartikel gaan we dieper in op do’s and don’ts wat betreft vloerverwarming in combinatie met parket. 

Do 

#1 Geef de voorkeur aan meerlagig parket in plaats van massief parket

Wil je een parketvloer combineren met vloerverwarming, dan raden we je aan om te kiezen voor meerlagig of samengesteld parket in plaats van massief parket. 

Samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De toplaag wordt onder hoge druk kruiselings verlijmd op een gestabiliseerde onderlaag. Dit maakt meerlagig parket steviger en stabieler dan massief parket bij een identieke slankheidsfactor. 

meerlagig parket

Dit heeft als gevolg dat meerlagig parket minder gevoelig is aan veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Het is namelijk zo dat massief hout onder invloed van luchtvochtigheids- en temperatuurverschillen kan gaan kromtrekken of scheuren. 

Doordat een meerlagige parketvloer steviger is, zal deze dus minder snel gaan krimpen of kromtrekken. Wil je toch de natuurlijke look van massief hout? Kies dan voor meerlagig parket met een massief houten toplaag. Dit is tevens de beste keuze inzake kwaliteit.

Wie toch graag échte massieve planken wilt gebruiken, zal moeten kiezen voor een geschikte houtsoort die weinig krimpt, zoals eik bijvoorbeeld. Beuken of essenhout is dan weer minder geschikt. Bovendien is het van belang dat de planken voldoende dik zijn. De planken moeten tot slot verlijmd en vernageld worden op een onderparket. Zo zijn ze beter bestand. 

#2 Zorg voor een goed binnenhuisklimaat & bewaak de luchtvochtigheid 

Zoals hierboven reeds vermeld, is hout erg gevoelig aan veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Kies dus in de eerste plaats voor een parketsoort die daar tegen kan, en zorg in de tweede plaats voor een goed binnenhuisklimaat.

Ongeacht of je nu wel of geen vloerverwarming hebt, is het aanbevolen om een gunstig binnenklimaat te waarborgen. Het is echter wel zo dat vloerverwarming – als extra warmtebron – een mogelijke uitdroging kan versnellen. Bewaak dus extra goed de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur in de woning, wanneer je kiest voor vloerverwarming. 

Indien je luchtvochtigheid te laag is, zal het hout krimpen omdat er vocht aan het hout onttrokken wordt. Bij een hoge luchtvochtigheid gaat het hout dan weer vocht opnemen, met als resultaat dat het hout kan gaan uitzetten. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 à 55 procent. 

luchtbevochtiger

Geen zin om je hier constant zorgen over te maken? Begrijpelijk. Een luchtbevochtiger is in dat geval een uitstekend hulpmiddel: het zorgt er namelijk voor dat de lucht in huis vocht opneemt, zodat de luchtvochtigheid op peil blijft. 

#3 Bouw de temperatuur van je vloerverwarming stelselmatig af en op 

We blijven erop hameren: hout is een hygroscopisch (lees: wateraantrekkend) materiaal, dat erg onderhevig is aan schommelingen in temperatuur. Een extreme, snel veranderende temperatuur zal dan ook een negatieve invloed hebben op je parketvloer. 

Zorg er dus voor dat je de temperatuur van je vloerverwarming stelselmatig af en opbouwt. Een constante, stabiele temperatuur is de boodschap. 

vloerverwarming

Natuurlijk kan het weleens zijn dat je de temperatuur wilt op of afbouwen naargelang het seizoen. We raden je in dat geval aan de temperatuur hooguit met 2 tot maximaal 3 graden per dag te verhogen of verlagen. 

Ook tijdens de installatie en opstartprocedure wordt hier rekening mee gehouden. De totale procedure neemt gemiddeld zo’n 14 dagen in beslag. Dit geeft je houten vloer voldoende tijd om te acclimatiseren. Bij F&T Parketvloeren begeleiden we jou in dit proces. 

#4 Wacht tot de chape voldoende droog is alvorens parket te plaatsen

Wil je een parketvloer laten plaatsen, dan doe je dit op een ondergrond. De meest gebruikte dekvloer hiervoor is de chape. Het is belangrijk om de chape voldoende tijd te geven om te hydrateren, alvorens je parket te leggen.

chape

Concreet wilt dit zeggen dat het cement verhardt moet zijn, zodat er geen water meer vrij komt. Chape is namelijk een samenstelling van zand, cement en water. Is je chape niet voldoende droog, dan zal je parketvloer het vocht hieruit opnemen en bestaat de kans erin dat je parketvloer zal kromtrekken. 

In feite is dit een regel die altijd geldt bij het plaatsen van parket, maar van nog groter belang is in combinatie met vloerverwarming. 

Don’t

#1 Parket zwevend plaatsen in plaats van te lijmen

Een parketvloer in combinatie met vloerverwarming wordt bij voorkeur altijd verlijmd. Je parketvloer zwevend plaatsen kan in principe wel, maar is gezien de ongewenste luchtlagen minder ideaal. Die werken namelijk isolerend, wat de warmte tegenhoudt. 

parket verlijmen

Des te meer luchtlagen, des te hoger de warmtegeleidingsweerstand. Idealiter is deze niet hoger dan 0,17 m² per K/W. Bij hogere waardes kan het systeem zijn warmte niet goed afgeven, wat dan weer nadelig is voor het warmterendement.

#2 Parket leggen met een dikte van meer dan 18 mm 

De warmtegeleidingsweerstand is niet alleen afhankelijk van het aantal luchtlagen, maar staat ook in verhouding tot de dikte van het materiaal. Ook wat betreft de dikte van je parket, geldt dus dezelfde regel. 

parket leggen

Des te dikker de parketvloer, des te groter de afstand die de warmte dient te overbruggen tot het vloeroppervlak. Voor een ideaal warmterendement, kies je daarom best voor een parketvloer met een dikte van maximum 18 millimeter. 

#3 Losse tapijten op een houten vloer met vloerverwarming

Een tapijt geeft een mooie toets aan je interieur, en het voelt ook aangenaam om op te lopen. Toch is het belangrijk om te weten dat tapijt en vloerverwarming niet de beste vrienden zijn. Althans, niet in combinatie met een parketvloer. 

vloerverwarming tapijt

Leg je een tapijt op een houten vloer met vloerverwarming, dan belemmer je de warmteafgifte. In de eerste plaats heeft dit een negatieve invloed op je warmterendement. 

Bovendien kan je parketvloer hierdoor plaatselijk gaan werken, met als gevolg dat je parketvloer kan gaan krimpen of uitzetten. Laat die tapijt dus best achterwege. 

#4 Een vloertemperatuur hoger dan 27 graden 

In combinatie met een parketvloer, mag de oppervlaktetemperatuur van vloerverwarming niet hoger zijn dan 27 of 28 graden. Deze temperatuur is genoeg om een gemiddelde kamertemperatuur van 20 graden te behalen.

Is je vloer of oppervlaktetemperatuur toch hoger dan 27 graden, dan kan dit ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis daalt. Dit leidt bijgevolg tot onomkeerbare schade. We vertelden je namelijk al eerder dat hout krimpt als gevolg van een te droge lucht. 

vloerverwarming en parket

Bovendien is een te hoge temperatuur niet goed voor de gezondheid. Een te droge lucht kan voor irritatie van de luchtwegen of een droge neus zorgen, waardoor je minder goed slaapt of zelfs gaat snurken. 

Besluit 

Ons besluit is simpel: een houten vloer is prima combineerbaar met vloerverwarming, mits je rekening houdt met enkele specifieke zaken. Een parketvloer hoeft dus zeker geen spelbreker te zijn, wanneer je opteert voor vloerverwarming. 

Het is echter wel aangewezen om beroep te doen op een professional. Het installeren van vloerverwarming in combinatie met parket, is namelijk een klus die ervaring vereist. Bovendien kan een professionele installateur je adviseren waar nodig. 

Zit je na het lezen van dit blogartikel nog met vragen over vloerverwarming in combinatie met een parketvloer? Of ben je op zoek naar een professionele partner die je in dit proces kan begeleiden? Dan mag je ons gerust contacteren. Wij helpen je graag verder!

Download ons gratis moodbook

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe parketvloer te leggen? In dit moodbook vind je alvast een visualisatie van verschillende concepten en ideeën. Het is de ideale houvast bij de verdere invulling van jouw parketdroom.
Veel leesplezier!

Gratis downloaden

Inhoudstafel