Wat is de richtprijs van parket? (overzicht soorten parket en prijzen)

Een parketvloer creëert onmiddellijk een warme sfeer in huis en geeft je woning een absolute meerwaarde. Parket is dan ook een populaire keuze bij mensen die op zoek zijn naar een klassevolle vloer.

Echter, wanneer onze klanten met het idee spelen om een parketvloer te laten leggen, krijgen we dikwijls de vraag hoeveel parket kost. Een moeilijke vraag om te beantwoorden.

Het prijskaartje van een houten vloer varieert, net zoals dat bij elk ander product het geval is. Een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat dus niet.  

Het is namelijk zo dat de totale prijs van nieuwe parketvloer afhangt van diverse factoren

Dewelke precies? In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. Op die manier zetten we je alvast op weg om een correcte inschatting te maken.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van parket? 

Soorten parketvloeren

In de eerste plaats beïnvloedt het type plankenvloer de prijs van parket. De verschillende parketsoorten op de markt kunnen variëren van massief, half massief tot fineer. Elke samenstelling heeft andere eigenschappen en aldus een verschillend prijskaartje. 

#1 Massief parket 

Een massieve parketvloer bestaat voor 100% uit hout. Concreet betekent dit dat een massieve parketvloer is samengesteld uit één geheel. Zowel onderparket als parket. Dit geeft een robuuste uitstraling. Massief parket wordt dan ook bezien als de meest duurzame bevloering

Massief parket is bovendien dé traditionele houten vloer bij uitstek. Zo goed als alle herenhuizen, kastelen of boerderijen hadden vroeger een massieve plankenvloer of een sierparket. 

massief parket

Het grote voordeel van een massieve plankenvloer is de hoogstaande kwaliteit, aangezien massief parket een puur én natuurlijk product is. Dit vertaalt zich in een lange levensduur. Een massieve houten vloer is nagenoeg onverslijtbaar.

Het nadeel van een massieve plankenvloer is dat massief hout onder invloed van luchtvochtigheids- en temperatuurverschillen kan gaan bewegen.

Aan een massieve plankenvloer hangt tot slot een prijskaartje. Logisch, want je betaalt voor een superieure kwaliteit. De prijs van massief hout varieert gemiddeld tussen de €40 en €120 per vierkanter meter, exclusief de plaatsing. Een massief mozaïekparket start reeds vanaf €25 per vierkante meter, exclusief plaatsing.

#2 Meerlagig parket 

Meerlagig of samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen hout die meestal haaks op elkaar geplaatst zijn. De toplaag wordt onder hoge druk kruiselings verlijmd op een gestabiliseerde onderlaag. 

De lagen van samengesteld parket zijn doorgaans gemaakt van naaldbomen of plaatmateriaal zoals multiplex, terwijl de bovenkant bestaat uit een edele toplaag. Van bovenaf zie je (na plaatsing) in feite geen verschil met een massieve plankenvloer. 

meerlagig parket

Een belangrijk voordeel van meerlagig parket is dat het – in verhouding met massief parket – minder gevoelig is aan veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Hierdoor zal deze minder snel gaan krimpen of bewegen.

Daarnaast is meerlagig parket goedkoper dan een massieve plankenvloer. Je betaalt doorgaans tussen de €40 en €70 per vierkante meter voor standaardproducten. Idem dito exclusief plaatsing. 

Hou er wel rekening mee dat je met meerlagig parket in een andere kwaliteitsklasse zit. In verhouding met een massieve parketvloer, zal meerlagig parket minder lang meegaan. 

#3 Fineer parket 

Fineer parket is een soort meerlagig parket, met het grote verschil dat de bovenste toplaag van fineerparket dunner is dan 2,5 millimeter. Verder bestaat fineerparket – net zoals samengesteld parket – uit verschillende onderlagen bestaande uit houtvezels. 

Doordat de toplaag van fineer parket erg dun is, is het oppervlak vaak kwetsbaarder in vergelijking met andere houten vloeren. Een goede beschermlaag is bij fineer onmisbaar. 

Daarbij komt dat – zodra de toplaag beschadigd is – het niet meer mogelijk is om een fineer parketvloer te renoveren. Bij een massieve parketvloer is dit wel het geval: des te dikker de toplaag, des te langer de levensduur van je parketvloer. 

Fineer parket is dan ook het goedkoopste alternatief op de markt. Voor fineer parket betaal je doorgaans gemiddeld €25 tot €40 per vierkante meter, exclusief plaatsing. 

Houtsoorten van parket 

Kies je voor parket, dan heb je de keuze tussen verschillende houtsoorten. De mogelijkheden zijn legio en toch is geen enkele parketvloer hetzelfde. 

Zo heeft elke houtsoort een eigen karakter, warmtegevoel en uitstraling. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden. Ook de prijsklasse tussen de verschillende houtsoorten kan erg verschillen. 

Welke keuze je uiteindelijk maakt, is vooral afhankelijk van jouw eigen wensen en beschikbare budget. We bespreken even kort de meest populaire houtsoorten. 

#1 Eiken parket

De meest populaire houtsoort die gebruikt wordt om als vloer te dienen, is natuurlijk eik. Met een eiken parketvloer kies je in principe voor een one-fits-all oplossing. Het is één van de meest veelzijdige houtsoorten.

eiken parket

Het is een harde, stevige houtsoort die redelijk makkelijk te bewerken valt. Kleuren variëren van geelbruin tot donkerbruin. Kleuren doen we aan de hand van gepigmenteerde oliën. Aan eik hangt doorgaans geen grote meerprijs. Het is een veelgebruikte houtsoort die je in menig woonkamer ziet terugkomen. 

#2 Notelaar parket 

Mag het wat specialer? Dan is de notelaar misschien wel iets voor jou. Deze houtsoort is duurder dan een traditionele eiken vloer. De kleuren variëren van warm chocoladebruin tot meer intense roodtinten. Die zijn eigen aan de notelaar.

notelaar parket

Dat is ook de reden waarom notelaar parket bij velen geliefd is: het maakt je interieur sfeervol. Met notelaar kies je dus voor een karaktervolle vloer.

#3 Wengé parket 

Allicht iets minder gekend in de volksmond, is wengéhout: een erg donkere houtsoort, afkomstig uit tropische gebieden in Midden en West-Afrika. Het is een van de meest donkere, verkrijgbare houtsoort die er bestaat. 

wengé parket

Dit maakt van wengéhout een gegeerde, exclusieve blikvanger. Je zit bijgevolg in een iets duurdere prijsklasse. Over het algemeen kunnen we stellen dat een parketvloer uit wengéhout zo’n 30 tot 40 procent duurder is dan eik.

#4 Teak parket 

Net zoals eik is ook teak een erg bekende houtsoort als het gaat om parketvloeren. Toch betaal je voor teak iets meer. Je zit wat budget betreft doorgaans in dezelfde prijsklasse als wengéhout.

teak parket

Dit komt omdat teak beschikt over uitzonderlijke, duurzame eigenschappen: het is watervast, breed toepasbaar en relatief weinig gevoelig aan veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Dit maakt van teak de ideale houtsoort om te verwerken in scheepsdekvloeren of luxejachten.

#5 Grenen parket 

Als laatste is er grenen. Het is één van de meest gebruikte naaldhoutsoorten in Vlaanderen. Je kan een grenen vloer in de eerste plaats herkennen aan zijn typische vlamtekening.

grenen parket

Grenenhout is een relatief goedkope houtsoort. Dit komt omdat het op grote schaal te koop is. Maar ook omdat het een zwaaiboom is die snel groeit, met hoog rendement als gevolg. 

Grenen is bovendien een erg zachte houtsoort. Nog zachter en gevoeliger dan notelaar. Een duidelijk gesprek met een professional is dus aangewezen wanneer je grenen op het oog hebt.

Legpatronen of motieven van parket 

Kies je voor een houten vloer, dan heb je de keuze tussen verschillende legpatronen of motieven. Het is belangrijk om goed na te denken over je keuze, want het legpatroon van je parket bepaalt voor een groot deel de look en feel van je ruimte. 

Daarnaast bepaalt het ook voor een stuk de prijs van je parketvloer. Ieder legpatroon heeft een eigen plaatsingstechniek. Afhankelijk van hoe complex die is, betaal je meer of minder. 

Een klassiek strokenparket bijvoorbeeld, is vrij eenvoudig te plaatsen. Het is bovendien een erg populair patroon. De prijs is dus navenant. Voor het Versailles patroon daarentegen, betaal je meer. 

versailles parket

Versailles parket is een echte kasteelvloer. Het draagt niet zomaar de naam van Lodewijk XIV’s imposante paleis. Met dit luxueuze stijlpatroon haal je gegarandeerd de klassieke grandeur in huis. Je zit logischerwijs in een andere prijsklasse. 

Besluit

De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos, wanneer je een parketvloer op maat laat ontwerpen. Hou er wel rekening mee dat – afhankelijk van de keuzes die je maakt – de totale kostprijs van je nieuwe parketvloer kan oplopen.

Alvorens we een berekening kunnen doen van de kosten, geven we onze klanten altijd de raad om een lijstje op te maken van wat zij belangrijk vinden. Doe dat eens voor jezelf. Je zal zien dat je hiermee het rekensommetje makkelijker maakt.

Zit je nog met vragen of opmerkingen rond de kosten van een nieuwe parketvloer? Dan mag je ons altijd contacteren. Wij staan je graag te woord!

Download ons gratis moodbook

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe parketvloer te leggen? In dit moodbook vind je alvast een visualisatie van verschillende concepten en ideeën. Het is de ideale houvast bij de verdere invulling van jouw parketdroom.
Veel leesplezier!

Gratis downloaden

Inhoudstafel