Een parketvloer zorgt voor een huiselijk gevoel en voegt charme toe aan je woning. Met een parketvloer haal je bovendien letterlijk de natuur in huis. En de natuur? Die vraagt onderhoud.
Hout is immers een product met een uniek, levendig karakter. Dit schrikt heel veel mensen af. Terecht en onterecht: een parketvloer is inderdaad onderhoudsintensiever dan pakweg een tegelvloer. Maar je krijgt er wel veel voor in de plaats.
We schreven hier onlangs een blogartikel over.
Bovendien gaat je parketvloer superlang mee- mits een goed onderhoud. Kies je voor een parketvloer, dan haal je kwaliteit in huis. Geen enkele andere vloersoort kan de hernieuwbare eigenschappen van hout evenaren.
Het enige wat je moet doen, is zorgzaam omgaan met je parketvloer. En dat is in de realiteit helemaal niet zo complex als het lijkt. In dit blogartikel zetten we de belangrijkste onderhoudstips even op een rij:
Onderhoudstips voor een periodieke schoonmaak van je parketvloer (alle oppervlakken)
Een parketvloer is er in alle soorten, kleuren, patronen én afwerkingen. Dat maakt dat elke parketvloer uniek is. De ene houten vloer is dus de andere niet, en daar moet je rekening mee houden bij het onderhouden.
Zo is eik bijvoorbeeld een harde houtsoort. Deze kan dus beter tegen een stootje. Notelaar daarentegen, is een zachte en gevoelige houtsoort. Hier spring je dus best voorzichtig mee om, want krassen zijn snel gemaakt.
En dan is er nog de afwerking van je parketvloer: een gelakte of geoliede parketvloer vragen allebei een andere aanpak. Daar gaan we later in dit blogartikel dieper op in.
In de eerste plaats willen wij je enkele algemene gouden regels meegeven. Je kan deze onderhoudstips toepassen op elk type parketvloer, ongeacht de houtsoort of de manier waarop je vloer is afgewerkt.
Tip: houd regelmatig een droge schoonmaak
Een houten vloer mag je regelmatig droog schoonmaken met een bezem, stofzuiger of droge microvezeldoek. Deze nemen het stof en vuil snel en gemakkelijk weg. Je voorkomt hiermee dat vuilresten minder gemakkelijk in het hout trekken.
Wij verkiezen een droge schoonmaak boven een natte schoonmaak. Je hoeft zeker niet elke week je parket met nat te poetsen. Doe dit liever om de 3 weken. Zo wordt je parket niet te vaak geconfronteerd met water.
Onze ultieme tip? Gebruik af en toe paraffine doekjes voor een droge schoonmaak. Dergelijke absorptiedoeken kan je gebruiken voor het beschermen/smeren van je parketvloer.
Tip: gebruik nooit veel water bij het dweilen
Uiteraard is het aangewezen om je parketvloer af en toe eens met nat te poetsen. Algemeen geldt dat je niet te nat mag dweilen. Hout leeft en reageert op vocht. Dweil je met te veel water, dan absorbeert je parketvloer het overtollige water, waardoor het kan gaan kromtrekken.
Wring je doek dus goed uit, voordat je begint te poetsen. Gebruik bovendien lauw water om doeltreffend schoon te maken. Door te warm of te koud water te gebruiken, versterk je namelijk het natuurlijk proces van hout meer dan nodig.
Tip: zorg voor een goed binnenhuisklimaat
hout is een hygroscopisch (lees: wateraantrekkend) materiaal, dat erg onderhevig is aan schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een goed binnenhuisklimaat is dus erg belangrijk.
Indien je luchtvochtigheid te laag is, zal het hout krimpen omdat er vocht aan het hout onttrokken wordt. Bij een te hoge luchtvochtigheid gaat het hout vocht opnemen, met als resultaat dat je parket zal uitzetten.
De ideale luchtvochtigheid voor je parket ligt tussen de 40 à 55 procent. Geen zin om je hier constant zorgen over te maken? Begrijpelijk. Een luchtbevochtiger is in dat geval een uitstekend hulpmiddel: het houdt de luchtvochtigheid in je woning op een niveau.
Dit is niet alleen goed voor je parket, maar ook jijzelf hebt er baat bij. Een juiste luchtvochtigheid is namelijk goed voor de luchtwegen, ogen en huid. Een te droge lucht daarentegen, brengt heel wat klachten met zich mee. Denk maar aan een droge huid, gesprongen lippen en droge ogen.
Tip: gebruik een parketborstel tijdens het stofzuigen
Ga je liever met je stofzuiger rond voor de droge schoonmaak? Gebruik dan een speciale parketborstel. Dit voorkomt krassen op je parketvloer. Bovendien zorgt het voor een betere luchtstroom zodat de zuigmond niet vacuüm trekt aan de vloer.
Tip: gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Wil je jouw parket nat poetsen, dan is het belangrijk om geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen te gebruiken. Poets je parketvloer bovendien nooit met dezelfde producten als tegels.
Dat is nefast voor je parketvloer. Gebruik liever een ph-neutrale zeep. Hier reageert je parket het minst op.
Idealiter poets je echter met een speciale parketzeep. Je moet dan wel uitkijken naar welke zeep je het beste gebruikt, want die is afhankelijk van de afwerking van jouw parket.
Welke kuisproducten specifiek geschikt zijn voor jouw parketvloer vind je in onze onderhoudsgids.
Tip: laat gemorste vlekken niet te lang liggen
Dat je gemorste vlekken niet te lang mag laten liggen spreekt voor zich. Maar bij een parketvloer is dit eens zo belangrijk. De vlek trekt namelijk snel in. Wanneer je dit niet snel genoeg proper maakt, gaat je vlek lang zichtbaar blijven.
Kuis je gemorste vlekken dus snel op met een licht vochtige doek. Zo neem je het vuil mee en gaat het niet intrekken in je parketvloer.
Onderhoudstips voor elk type parketvloer
Als je kiest voor een parketvloer, dan heb je de keuze uit verschillende afwerkingen. Concreet wordt er een nieuwe laag olie, vernis (lak) of boenwas aangebracht. Hierdoor wordt je parketvloer optimaal beschermd. Afhankelijk van het type afwerking, gelden er specifieke onderhoudsregels.
Gelakt parket
Een gelakt of gevernist parket mag je gerust dweilen. De lak of vernis is eigenlijk een beschermlaag over het hout. Wanneer je dweilt, maak je dus de beschermlaag proper. Je komt niet in aanraking met het hout.
Het is echter wel belangrijk om de laklaag intact te houden. Voed daarom je gelakte parket 1 of 2 keer per jaar met een speciale polish. Hiermee vul je potentiële krassen op, waardoor je parket optimaal beschermt blijft.
Een nieuwe vernislaag breng je tot slot best om de 3 tot 5 jaar aan. Dit is cruciaal. Ga je door de vernislaag? Dan moet je je parketvloer volledig afschuren en opnieuw vernissen.
Geolied parket
Dweil een geolied parket nooit enkel met water. Je neemt hiermee de beschermlaag weg, met als gevolg dat je parketvloer minder bestand is tegen hardnekkige vlekken. Gebruik ook geen puur ontvettende zeep, want die onttrekt de olie uit je parketvloer.
Wat dan wel? Bij geolied parket is het super belangrijk om een voedende natuurzeep aan het dweilwater toe te voegen. De olie in de zeep, zorgt er namelijk voor dat je olielaag intact blijft.
Extra: je parket wekelijks inzepen met een correcte, voedende zeep versterkt de resistentie van jouw parketvloer tegen vlekken. Sla een wekelijks onderhoud dus zeker niet over.
Niet onbelangrijk: er is een verschil in olie. Zo kun je jouw parketvloer laten afwerken met hardwaxolie of met high solid olie. In hardwaxolie zit zowel hardwax als olie. De olie dringt in het hout en de hardwax vormt een beschermlaag op het hout. Hierdoor blijven de poriën van het hout open.
Let bij het poetsen van een geoliede vloer in hardwax dus zeker op welk product je gebruikt. Door de open afwerking, is je parketvloer meer gevoelig voor verkeerde producten.
High solid olie dringt dan weer diep in je parket en houdt de poriën van het hout gesloten. Dit maakt het onderhoud van je parket gemakkelijker. Gebruik je op een geoliede vloer in high solide olie een verkeerd product? Dan is dat niet zo’n groot probleem.
Geboend parket
Een geboend parket geeft je vloer een authentieke afwerking. Bovendien zorgt het voor een diepe, natuurlijke glans aan het hout. Helaas wordt er niet vaak meer gekozen voor een geboende parket.
In de eerste plaats beschermt boenwas je vloer minder goed dan olie of lak. Je mag een geboend parket bovendien ook niet dweilen. Dat maakt je vloer minder gemakkelijk te onderhouden.
Belangrijk: je geboend parket moet af en toe opgewold of gepolierd worden met een boenmachine of een wollen doek. Enerzijds zorgt dit voor meer glans, anderzijds zorgt het ervoor dat de boenwas terug flexibel wordt. Hierdoor kunnen watervlekken niet meer indringen in de vloer.
Besluit
Dit waren onze onderhoudstips voor parket. Had je toch graag wat meer info gehad over het onderhouden van je parket? Dan mag je ons uiteraard gerust contacteren.
Wil je graag eens sparren met ons over jouw (toekomstige) parketvloer? Dan verwelkomen wij je graag in onze vernieuwde showroom. De koffie staat alvast voor je klaar!