Wij zijn open tijdens de feestdagen!
Altijd welkom of bel ons voor een afspraak.

Een parket laten leggen? Dit zijn de nieuwste trends (2022)

Ben je van plan om een parketvloer te laten leggen? Dan heb je de keuze tussen een tal van houtsoorten, legpatronen en bewerkingstechnieken. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Om je bij jouw keuze te begeleiden, staken we bij F&T Parketvloeren de koppen bij elkaar. Het resultaat: een volledig overzicht van de meest opvallende trends bij parketvloeren. Zo ben je zeker van een toekomstgerichte investering. Laat je inspireren!

#1 Donkere en warme tinten 

Parketvloeren zijn er in verschillende kleuren: van bijna wit tot donker. De keuze van je kleur is sterk afhankelijk van je smaak en van de inrichting van je ruimte. We merken echter op dat vooral donkere en warme tinten aan een opmars bezig zijn. 

Aan de basis hiervan, ligt de gezellige warmte die een donkere houtsoort uitstraalt. Met een donkere houtsoort kies je voor een karaktervolle vloer. Het geeft je interieur een sfeervol accent. 

Lichte tinten – zoals wit of grijs – zijn tegenwoordig dan weer minder in trek. Het is duidelijk dat de Vlaming kiest voor een authentieke look, die gepaard gaat met natuurlijke kleurschakeringen. 

#2 Strokenparket 

Een smal strokenparket is weer helemaal terug van weggeweest. Exit: brede planken. Een verklaring voor de populariteit van smalle houtstroken, is de terugkeer naar authenticiteit. 

Men neigt steeds vaker naar aanvaardbare breedtes in de natuur. Kortere, dunnere planken geven dan ook meer de traditionele uitstraling van hardhout in vergelijking met brede planken. 

#3 Parketvloeren met Versailles patroon

Kies je voor een houten vloer, dan heb je de keuze tussen verschillende legpatronen of motieven. Het is belangrijk om goed na te denken over je keuze, want het legpatroon van je parket bepaalt voor een groot deel de look en feel van je ruimte.

De aanvragen die we bij F&T Parketvloeren krijgen, variëren sterk. Van een klassiek strokenparket tot het populaire visgraatparket. Een opvallende nieuwkomer is het Versailles patroon. 

Versailles parket is een echte kasteelvloer. Het draagt niet zomaar de naam van Lodewijk XIV’s imposante paleis. Met dit luxueuze stijlpatroon haal je gegarandeerd de klassieke grandeur in huis. 

Het patroon is opgebouwd uit klassieke houten tegels met een diagonaal vlechtwerk, omkaderd door een vierkant kader. Er bestaan echter verschillende varianten op dit koninklijke stijlpaneel. 

#4 Parket in de keuken 

Open ruimtes komen steeds vaker voor. Door tussenwanden of muren weg te halen, creëer je een grote ruimte. Denk maar aan een open leefkeuken met centraal kookeiland. 

Anno 2022 is de keuken niet langer een afgebakende plek. In tegendeel: er wordt steeds vaker gekozen om de keuken af te stemmen op het interieur van de woonkamer. Inclusief de houten vloer. 

Een keuken is echter onderhevig aan vocht en vuil. Het is dus wel belangrijk om je goed te laten informeren door een professionele parketteur. Sommige houtsoorten zijn namelijk beter hiervoor geschikt dan anderen. 

Het is wel zo dat er nu meer mogelijkheden zijn om de parketvloer beter af te werken en te beschermen in vergelijking met enkele jaren geleden. Door een vernislaag aan te brengen, kom je tegenwoordig al ver. 

#5 Parket in combinatie met vloerverwarming 

Op enkele jaren tijd is vloerverwarming een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. Het is niet alleen aangenamer, maar ook energiezuiniger.

Steeds meer mensen willen dan ook het comfort van vloerverwarming combineren met de charme van een parketvloer. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, gaat dit prima samen. 

Parket kan uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. De vloer blijft mooi én het warmterendement is uitstekend, zolang je maar met een paar zaken rekening houdt.

Dewelke? Die lees je in dit blogartikel. Het is echter wel aangewezen om beroep te doen op een professional, wil je de twee combineren. 

#6 Eiken parket als eerste keuze

Eik is zonder twijfel één van de meest populaire houtsoorten voor het leggen van een nieuwe houten vloer. En dat is niet toevallig: met een eiken parketvloer kies je namelijk voor een one-fits-all oplossing.

Eiken vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, afwerkingen en patronen. Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat je bijna alle kanten uit kunt gaan met eik. Je profiteert van een onbegrensde keuze. 

Daarnaast is eik ook populair omwille van zijn duurzaam karakter. Eik is namelijk een harde houtsoort. Dergelijke houtsoorten zijn minder onderhevig aan schommelingen in temperatuur. Je zou een eiken vloer dus prima kunnen combineren met vloerverwarming. 

#7 Gerookte parketvloeren 

De bewerking van parket is bepalend voor de uitstraling die je wilt meegeven. We merken op dat er tegenwoordig een grote vraag is naar gerookte parketvloeren. 

Door het roken van een houten vloer wordt de vloer in eerste instantie donkerder van kleur. Zoals al eerder aan bod kwam, zijn donkere tinten erg populair. 

Bovendien accentueer je met een gerookte afwerking de unieke houttekening van je parketvloer. Het effect? Een rustieke of robuuste look. Een gerookte vloer straalt dan ook bijzonder veel klasse uit. 

Een bijkomend voordeel is dat een gerookte vloer immuun is aan veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid. Door hout te roken, wordt het namelijk blootgesteld aan hoge temperaturen. Dit maakt dat het hout daarna niet meer kan gaan krimpen.  

Besluit

Ziezo, hopelijk hebben we je via deze weg wat meer kunnen bijbrengen over de jongste trends in de wereld van parket. Wil je graag eens sparren met ons over jouw parketvloer? Dan verwelkomen wij je graag in onze showroom.

Ook wanneer je nog met vragen of opmerkingen zit over dit topic, dan mag je ons gerust contacteren. Wij staan je plezier te woord.

Download ons gratis moodbook

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe parketvloer te leggen? In dit moodbook vind je alvast een visualisatie van verschillende concepten en ideeën. Het is de ideale houvast bij de verdere invulling van jouw parketdroom.
Veel leesplezier!

Gratis downloaden

Inhoudstafel