De meest gestelde vragen over parket (FAQ)

Een parketvloer blijft een populaire interieurkeuze. Niet verwonderlijk: een parketvloer creëert onmiddellijk een warme sfeer in huis en geeft je woning een absolute meerwaarde.

Toch bestaan er heel wat onduidelijkheden rond parket. Overweeg je om een parketvloer te laten leggen, dan steken er ongetwijfeld heel wat vragen de kop op. Want wat als je huisdieren hebt: is een houten vloer dan wel ideaal? 

En hoe zit het met vloerverwarming, is die combinatie wel mogelijk? In dit blogartikel bundelen we de meest gestelde vragen omtrent parket, elks voorzien van een duidelijk antwoord. Lees gerust mee!

#1 Van welke houtsoort is parket gemaakt?

Kies je voor parket, dan heb je de keuze tussen verschillende houtsoorten. De mogelijkheden zijn legio en toch is geen enkele parketvloer hetzelfde. 

Zo heeft elke houtsoort een eigen karakter, warmtegevoel en uitstraling. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden. Ook de prijsklasse tussen de verschillende houtsoorten kan erg verschillen. 

parket houtsoort

Welke keuze je uiteindelijk maakt, is vooral afhankelijk van jouw eigen wensen en beschikbare budget.

De klassieker onder parket blijft echter nog steeds eik. In de eerste plaats omdat eik een harde, stevige houtsoort is die redelijk makkelijk te bewerken valt. 

Harde houtsoorten zijn bovendien minder onderhevig aan schommelingen in temperatuur, met als resultaat dat eiken parket en vloerverwarming heel goed samen gaan.

Ga je liever voor chique grandeur? Dan is wengé parket een uitstekende keuze. Deze vloer is een echte blikvanger, maar je zit dan wel in een duurdere prijsklasse. 

Tot slot is ook notelaar een erg populaire houtsoort. De kleuren variëren van warm chocoladebruin tot meer intense roodtinten.

Dat is ook de reden waarom notelaar parket bij velen geliefd is: het geeft je interieur een sfeervol, exotisch accent. Met notelaar kies je dus voor een karaktervolle vloer.

Het is wel zo dat notelaar een zachte en fragiele houtsoort is. Hier moet je rekening mee houden. Zachte houtsoorten zijn namelijk gevoelig voor krassen. Leg het dus niet in een ruimte waar veel geleefd wordt of spring voorzichtig om met je notelaar parket.  

Had je graag nog wat meer informatie gehad over de verschillende houtsoorten? Lees dan zeker dit blogartikel.  

#2 Wat is de prijs van parket? 

De prijs van parket hangt af van verschillende factoren. In de eerste plaats is het type plankenvloer van belang: kies je voor massief parket, meerlagig parket of fineer parket. Elk type heeft andere kenmerken en een ander prijskaartje. 

Een massieve parketvloer bestaat bijvoorbeeld voor 100% uit hout. Concreet betekent dit dat een massieve parketvloer is samengesteld uit één geheel. Het is dé traditionele houten vloer bij uitstek.

Meerlagig of samengesteld parket bestaat uit meerdere lagen hout die meestal haaks op elkaar geplaatst zijn. De lagen van samengesteld parket zijn doorgaans gemaakt van naaldbomen of plaatmateriaal zoals multiplex, terwijl de bovenkant bestaat uit een edele toplaag.

In verhouding met een massieve parketvloer, zal meerlagig parket minder lang meegaan. Hierdoor is meerlagig parket goedkoper dan een massieve plankenvloer. 

Om je een idee te geven: de prijs van massief hout varieert gemiddeld tussen de €40 en €120 per vierkanter meter, exclusief de plaatsing. Bij meerlagig parket schommelt dit bedrag tussen de €40 en €70 per vierkante meter. 

Tot slot is er nog fineerparket: de goedkoopste optie van de drie. Fineer parket is een soort meerlagig parket met als verschil dat de bovenste toplaag dunner is. Hierdoor is het oppervlak vaak kwetsbaarder in vergelijking met andere houten vloeren.

In de tweede plaats is ook de houtsoort die je kiest van invloed op de totale kostprijs van je parketvloer. Zoals je eerder al las, is wengé parket bijvoorbeeld duurder dan een klassieke eiken vloer. Welke keuze je uiteindelijk maakt, is onder andere afhankelijk van je beschikbare budget.

Ook het legpatroon van je parketvloer bepaalt tot slot mee de totale kostprijs. Een klassiek strokenparket bijvoorbeeld, is vrij eenvoudig te plaatsen. Het is bovendien een erg populair patroon. De prijs is dus navenant. Voor het Versailles patroon daarentegen, betaal je meer.

Hoe dat dan juist werkt, ontdek je hier.

#3 Verkleurt een parketvloer? 

parketvloer kleur

Parket is een natuurproduct, hierdoor gaat het lichtjes verkleuren door te lange blootstelling aan UV-stralen. Dit proces verloopt geleidelijk. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken dat de kleur niet lang blijft. Integendeel, je gaat het verschil niet eens opmerken. 

Wist je trouwens dat je zetels en stoelen ook verkleuren door UV-stralen? Hierdoor valt het niet op dat je hout effectief verkleurt is. Als je je mat verplaatst, ga je het verschil uiteraard wel zien. Gelukkig is dit op te lossen door je parket goed te onderhouden. Hoe je dat doet, lees je hier. 

#4 Hoe onderhoud je een parketvloer? 

Om je parketvloer lang te laten meegaan, is een goed onderhoud essentieel. Als je dit goed doet, gaat je parket tot wel 40 jaar lang mee! Maar hoe zorg je voor een juist onderhoud?

Afhankelijk van je parketsoort en afwerking verzorg je jouw parket op een andere manier. De ene houten vloer is de andere niet, en daar moet je dus rekening mee houden.

Zo is eik bijvoorbeeld (zoals je al eerder las) harde houtsoort. Deze kan dus beter tegen een stootje. Notelaar daarentegen, is een zachte en gevoelige houtsoort. Hier spring je dus best voorzichtig mee om, want krassen zijn snel gemaakt.

Gelukkig zijn er wel een aantal algemene gouden regels: zo houd je best regelmatig een droge schoonmaak met een bezem, stofzuiger of droge microvezeldoek. 

Je hoeft zeker niet elke week je parket met nat te poetsen. Doe dit liever om de 3 weken. Zo wordt je parket niet te vaak geconfronteerd met water. Gebruik in het geval van een natte schoonmaak ook zeker niet te veel water. 

Hout reageert hierop en zal het water absorberen, waardoor je parketvloer kan gaan kromtrekken. Wring je doek dus goed uit, voordat je begint te poetsen. Daarnaast is het belangrijk om geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen te gebruiken tijdens het dweilen. Dat is nefast voor je parketvloer. 

Gebruik liever een ph-neutrale zeep of een speciale parketzeep. Hier reageert je parket het minst op. Kijk wel even uit naar welke zeep je het beste gebruikt, want die is afhankelijk van de afwerking van jouw parket.

Welke kuisproducten specifiek geschikt zijn voor jouw parketvloer vind je in onze onderhoudsgids. 

Let op! Afhankelijk van het type afwerking, gelden er nog enkele specifieke onderhoudsregels. Die lees je hier. 

#5 Moet je jouw parketvloer behandelen tegen houtworm? 

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Behandel daarom je parketvloer preventief met olie, vernis of boenwas. Dit is in de eerste plaats nodig om je parketvloer te beschermen tegen vuil en krassen. Een dergelijke beschermlaag geeft houtwormen bovendien geen kans. 

Daarnaast is het ook aangewezen om te waken over een stabiele luchtvochtigheid in huis. Een houtworm verkiest namelijk vochtig hout. Bij een te hoge luchtvochtigheid heb je dus meer kans op houtworm. 

Bovendien zorgt een te hoge luchtvochtigheid ervoor dat je parketvloer het vocht uit de lucht opneemt, met als resultaat dat je parket zal uitzetten.

Is het kwaad al geschied en merk je toch gaatjes in je parket op? Laat de houtwormen dan verdelgen en vul de gaatjes later op met kneedbaar hout. Hierdoor maak je jouw vloer terug zoals nieuw. 

#6 Wat is het verschil tussen parket en laminaat? 

Het grote verschil met laminaat is dat parket van écht hout gemaakt is, terwijl laminaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Om een houtlook na te bootsen, wordt op de bovenste laag van laminaat een design gedrukt van hout. 

Je zal echter altijd het verschil zien. Hout staat voor warmte, natuur en gezelligheid. Een parketvloer zorgt voor een huiselijk gevoel en straalt klasse uit. Laminaat kan dit onmogelijk nabootsen. 

Bovendien is er een groot verschil in kwaliteit. Mits een goed onderhoud, gaat een parketvloer tot wel 40 jaar lang mee. De levensduur van laminaat is aanzienlijk korter: tussen de 5 en de 20 jaar. 

Tot slot is laminaat minder slijtvast ten opzichte van een parketvloer. Hout kan namelijk perfect opgeschuurd en opnieuw bewerkt worden. Andere vloersoorten hebben dit voordeel niet. Heb je krassen op je laminaat? Of is je laminaat versleten? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe vloer te leggen. 

#7 Hoe verwijder je vlekken op je parketvloer? 

vlekken parket

Heb je gemorst op je houten vloer? Dan is de gouden regel snel zijn. Door snel met een licht vochtig doekje over de vlek te gaan, voorkom je dat de vlek in je parket trekt.

Morste je met koffie wijn of (vettig) eten? Verwijder de vlek dan met een beetje water en je parketzeep. Blijft de vlek nog steeds zichtbaar? Reinig dan met een intensiever product zoals detergent. Hoe je deze (en andere) vlekken correct verwijdert, lees je uitgebreid in onze onderhoudsgids

#8 Hoe los je een krakende houten vloer op? 

Kraakt je parket wanneer je erop loopt? Dan is je vloer hoogstwaarschijnlijk uitgedroogd. Door een te lage luchtvochtigheid gaat je houten vloer drogen en beginnen kraken. 

Door steeds een luchtvochtigheid van 40 à 55 procent aan te houden, vermijd je dat het hout uitdroogt. Een luchtbevochtiger kan je hierbij helpen. Zo hou je steeds de juiste vochtigheid voor je houten vloer.

#9 Is het mogelijk om een parketvloer te combineren met vloerverwarming? 

Over parket en vloerverwarming doen de wildste verhalen de ronde. Maar wees gerust: parket kan uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. De vloer blijft mooi én het warmterendement is prima, zolang je met een paar zaken rekening houdt.

Zo kies je beter voor meerlagig of samengesteld parket in plaats van massief parket. Daarnaast is een goed binnenhuisklimaat van groot belang en is het belangrijk om de temperatuur van je vloerverwarming stelselmatig af en op te bouwen. 

Meer do’s en don’ts voor parket en vloerverwarming vind je in dit blogartikel.

#10 Gaan parket en huisdieren samen? 

parketvloer huisdieren

Heb je thuis een viervoeter rondlopen en overweeg je om parket te plaatsen? Laat je dan zeker niet afschrikken, want huisdieren en parket gaan wel degelijk samen. Best kies je wel voor geolied parket. De olie vormt namelijk een beschermlaag op het hout, waardoor je parketvloer is bestand tegen krassen. 

Enkel wanneer je kiest voor een gevernist parket, kunnen – bij een bepaalde lichtinval – krasjes zichtbaar zijn. Dit komt doordat er krasjes in de vernislaag kunnen komen. Denk ook zeker aan een periodieke onderhoud voor je vloer. Zo blijft hij langer beschermd en gaat hij langer mee.

Besluit

Dit waren de antwoorden op onze meest gestelde vragen. Zit je toch nog steeds met een vraag of heb je graag meer info? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Wil je graag eens sparren met ons over jouw (toekomstige) parketvloer? Dan verwelkomen wij je graag in onze vernieuwde showroom. De koffie staat alvast voor je klaar!

Download ons gratis moodbook

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe parketvloer te leggen? In dit moodbook vind je alvast een visualisatie van verschillende concepten en ideeën. Het is de ideale houvast bij de verdere invulling van jouw parketdroom.
Veel leesplezier!

Gratis downloaden

Inhoudstafel